De anul trecut, de când ne-am întâlnit aici într-un format similar, am avut oportunitatea de vă întâlni pe mulți dintre dumneavoastră și pe colegi ai dumneavoastră în cadrul numeroaselor evenimente la care am participat în anul 2023. Reflectând la participarea mea, și a colegilor mei din Reprezentanța Comisiei Europene, am realizat câ traseul nostru de participare activă la diferite forumuri de dialog și consultare a fost unul ascendent. Implicarea noastră a inclus participarea la evenimente precum dezbateri privind orașele și comunele inteligente; consultări legate de promovarea inovării și digitalizării pentru creșterea competitivității antreprenoriale; discuții legate de provocările cu care se confruntă întreprinderile mai mici și mijlocii; întâlniri cu tinerii în contextul anului European al competențelor – acestea sunt doar câteva exemple din agenda plină a anului 2023. Participarea la aceste evenimente diverse ne-a reconfirmat convingerea în puterea dialogului, a colaborării și a puterii angajamentului comun față de un viitor European mai bun și mai incluziv pentru toți.
Această nevoie de cooperare cu partenerii sociali și cu societatea civilă a devenit și mai importantă pe parcursul ultimilor ani petrecuți sub impactul pandemiei și războiul din Ucraina.
Atât pandemia, cât și războiul, au subminat securitatea și stabilitatea europeană și globală. La nivelul Uniunii Europene, țările membre s-au confruntat și continuă să se confrunte cu efecte economice imediate, cum ar fi inflația, criza de materii prime și criza energetică. Pentru a face față acestor provocări, fiecare stat membru se află acum în situația de a implementa reforme structurale pe termen lung a căror magnitudine abia începem să o înțelegem.
Pentru că impactul acestor crize asupra statelor membre ale Uniunii Europene a fost și continuă să fie unul asimetric, este esențial să rămânem solidari și să avem un răspuns european comun pentru atenuarea noilor dificultăți economice și sociale cu care se confruntă fiecare stat membru.
Solidaritatea este caracteristica distinctivă a Uniunii Europene și ca atare reprezintă fundamentul modelului nostru economic și social, un model construit pe elementul central al dialogului.
În acest sens, procesul de consultare din cadrul Semestrului European, acest instrument de supraveghere și coordonare construit pe dialogul dintre statele membre, este esențial pentru sprijinirea unei redresări socio-economice pe termen lung și pentru promovarea unei creșteri durabile, favorabile incluziunii.
Obiectivul nostru central rămâne clar: consolidarea sustenabilității și promovarea creșterii durabile, favorabile incluziunii în toate statele membre prin reforme și investiții strategice gândite și implementate împreună cu partenerii sociali.
În contextul reformei normelor de guvernanță economică ale UE, colaborarea noastră devine și mai necesară. Această reformă urmărește să creeze un cadru economic mai rezilient, adaptabil și mai reactiv, care să se alinieze nevoilor în continuă evoluție ale statelor membre. Recunoaștem că succesul acestor reforme constă în eficacitatea punerii lor în aplicare și în participarea activă a tuturor părților interesate.
Procesul de consultare pe care îl lansăm astăzi este o dovadă a convingerii noastre în puterea dialogului, a cooperării și a incluziunii. Prin colaborarea cu autoritățile naționale, cu partenerii sociali și cu organizațiile societății civile, ne propunem să colectăm perspective, experiențe și expertize diverse. Prin acest dialog, Comisia poate beneficia de vasta rețea pe care fiecare dintre dumneavoastră o reprezentanți și de expertiza dumneavoastră în dialogul participativ. Contribuțiile dumneavoastră vor fi încoprorate în elaborarea unor politici care să rezoneze cu realitățile comunităților noastre și să promoveze o viziune comună față de dezvoltarea durabilă.
Avem deja exercițiul elaborării de politici publice pe baza instrumentului Semestrului European. Mecanismul de Redresare și Reziliență este strâns legat de Semestrul European. Recomandările pentru reformele economice, sociale si administrative cuprinse în cadrul semestrului au devenit un element central al condiționalităților care stau la baza Planurilor de Redresare și Reziliență ale fiecărui stat membru. Monitorizarea punerii în aplicare a acestor planuri este principala sarcină a Semestrului European până în anul 2026.
Un alt obiectiv important este creșterea competitivității mediului de afaceri european și consolidarea pieței unice. În ultimii ani, am făcut progrese semnificative în ceea ce privește adaptarea pieței unice la era digitală pentru a simplifica funcționarea sa de zi cu zi, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor noastre. În viitorul apropiat pe propunem să continuăm consolidarea pieței noastre unice în domenii-cheie ale competitivității europene, cum este piața telecomunicațiilor și piața internă a energiei. Un alt domeniu cheie pentru creșterea noastră economică este creșterea și competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii.
În acest sens, aș dori să profit de ocazie și să vă informez că de curand, la 31 ianuarie 2024, dl Markus Pieper a fost numit însărcinat special al UE pentru IMM-uri, care va raporta direct președintei Ursula von der Leyen. Această numire face parte din pachetul mai amplu de măsuri de ajutorare a IMM-urilor, subliniind hotărârea Comisiei de a lua măsuri îndrăznețe în sprijinul lor. În plus, se preconizează înființarea unui consiliu independent pentru a analiza impactului noilor propuneri legislative asupra competitivității IMM-urilor, protejând interesele acestora în cadrul procesului legislativ. Aceste inițiative subliniază hotărârea Comisiei de a simplifica activitatea economică, de a spori competitivitatea IMM-urilor, de a promova creșterea acestora si, nu in ultimul rand, de a lărgi baza de dialog cu partenerii sociali.
După cum vedeți, există foarte multe obiective pe care trebuie să le realizăm în contextul actual caracterizat de incertitudini ridicate și nu vom reuși decât dacă vom gândi și acționa împreună. Vă mulțumesc și vă doresc o dezbatere fructuoasă!”
M-am bucurat să găzduim, la sediul Reprezentanței CE în România, masa rotundă organizată în cadrul consultării desfășurate de Grupul privind semestrul european (GSE) al CESE. Scopul? Elaborarea unui aviz pe tema “Propuneri de reformă și de investiții și punerea lor în aplicare în statele membre – care este opinia societății civile organizate?”
Există foarte multe obiective pe care trebuie să le realizăm în contextul actual caracterizat de incertitudini ridicate.