În România, numai 20% din scaunele de parlamentar sunt ocupate de femei! M-am întâlnit astăzi cu Alina Gorghiu, președinta ad interim a Senatului României, pentru a discuta despre egalitatea de șanse și reprezentarea politică a femeilor din România și despre ce avem de făcut pentru îmbunătățirea acestor procente. Partidele politice pot juca un rol transformativ în participarea și reprezentarea femeilor în viața politică!
La nivelul Uniunii Europene 🇪🇺, deși există încă inegalități, UE a făcut progrese mari în direcția asigurării egalității dintre femei și bărbați. Dintre măsurile care au dat rezultate:
📌 legislația privind tratamentul egal
📌 integrarea perspectivei de gen în toate celelalte politici
📌 măsuri specifice de promovare a femeii
Tot mai multe femei lucrează și obțin calificări mai bune.
Totuși, există în continuare disparități: femeile muncesc încă, în mare parte, în sectoarele mai slab plătite și ocupă un număr mai mic de posturi decizionale.
Din acest motiv, a fost lansată Strategia UE privind egalitatea de gen pentru perioada 2020-2025 🇪🇺, care se aliniază angajamentului Comisiei von der Leyen de a realiza o Uniune a egalității.
Până în 2025, Europa s-ar putea apropia mult de dezideratul de a deveni un continent în care femeile sunt egale cu bărbații.
Ideea este ca toți europenii – femei sau bărbați, fete sau băieți – să se bucure de libertatea de a-și urma propria cale, să aibă șanse egale de a prospera, să poată fi membri egali în societate și să poată deveni lideri dacă o merită.