Mă bucur că am avut ocazia de a participa la Forbes Women Summit. Redau, mai jos, discursul meu din deschiderea evenimentului:

Onorată audiență, dragă comunitate Forbes România,

Încep prin a mulțumi pentru invitația de a vă adresa câteva cuvinte în deschiderea acestui tur de forță dedicat femeilor, organizat de Forbes România.

Nu am știut că voi avea dificila sarcină de a deschide, de a da, așadar, tonul acestei conversații de astăzi. Dar dacă am această șansă, încep prin a felicita toate participantele, și felicit prin ele jumătate din populația lumii, jumătate din talentul lumii, jumătate din abilitățile de orice fel existente pe glob. Nu putem construi o societate incluzivă dacă peste jumătate din populația lumii nu are aceeași platformă, același start, aceleași condiții de dezvoltare și performanță.

Mă bucur că avem astăzi ocazia de a discuta despre leadership, despre consilidarea abilităților noastre ca lideri autentici, toate ocazii de a dobândi noi cunoștințe, noi abilități și, deloc mai puțin important, noi contacte și puncte de sprijin. Veți avea nevoie de aceste noi forțe și noi comunități de suport, pe drumul dumneavoastră ca lideri care vor face diferența în România europeană. Pentru că, din păcate, în România discutăm încă despre „DACĂ”: dacă femeile ar trebui să participe la viața politică, dacă femeile pot ieși din rolurile tradiționale, dacă există suficiente femei competente care să ocupe poziții decizionale.

Este timpul, doamnelor și domnilor! Este timpul să discutăm și să acționăm în direcția lui „CUM”, nu a lui „DACĂ”! Cum să atingem acest echilibru în reprezentarea politică, în sfera economică, în accesul la sănătate, la educație, în politicile sociale și controlul violenței bazate pe gen sau în felul în care femeia și construcția socială a feminității sunt create în media, la școală, în familie și așa mai departe.

Comisia Europeană este purtătoare de drapel în ceea ce privește promovarea și implementarea politicilor privind egalitatea de gen. Milioane de femei şi de bărbaţi din toată Europa se bucură de aceste drepturi în fiecare zi – dar puţini dintre aceştia ştiu că Uniunea Europeană este responsabilă pentru aceste legi! Câțiva pași fundamentali făcuți de Uniunea Europeană:

principiul plății egale pentru munca egală (Tratatul de la Roma, 1957);

– stabilirea principiului egalității de șanse între femei și bărbați ca obligație a comunității europene, precum și accesul egal la bunuri și servicii (Tratatul de la Amsterdam 1999);

– stabilirea principiului egalității de șanse între femei și bărbați ca valoare fundamentală pe care este construită Uniunea Europeană precum și ca o condiție sine qua non, pentru țările-candidate (Tratatul de la Lisabona, numit și Tratatul UE, 2009)

– până în prezent, când avem o Strategie pentru egalitatea de șanse, planuri de acțiune, instrumentare care sprijină statele-membre în a învața unele de la celelalte și așa mai departe.

Sunt pași, pentru că vorbim despre un proces de schimbare societală care ia timp, care implică schimbări de mentalități.

Pentru prima dată, o femeie deține cea mai înaltă funcție în fruntea Comisiei Europene, politicile de gen având un rol important în timpul mandatului Comisiei von der Leyen, o comisie care a fost construită conform principiului unei reprezentativități echilibrate a femeilor și bărbaților. CUM? Președinta Comisiei Europene a cerut statelor-membre să facă două nominalizări, cu același nivel de competență, o femeie și un bărbat, dintre care s-a făcut alegerea finală. De aceea, avem 13 comisari europeni femei (plus Președinta Comisiei Europene) și 14 bărbați.

Acționăm așadar în direcția a ceea ce predicăm și ne propunem să atingem un echilibru de gen de 50% la toate nivelurile de management până la sfârșitul anului 2024 (în prezent nivelul este de 45%). Comisia va spori, de asemenea, eforturile pentru a ajunge la o pondere mai mare de femei manageri în agențiile UE și va asigura o reprezentare echilibrată de gen în rândul vorbitorilor și al experților în cadrul conferințelor pe care le organizează, în spiritul principiului „No Woman No Pannel”.

Comisia Europeană recunoaște importanta egalității de gen și de șanse inclusiv în procesul de reconstrucție și redresare economică  după pandemie. Iar Facilitatea de Redresare și Reziliența (din care se finanțează planurile naționale, cum este și PNRR-ul României, despre care auzim atât de des), precum și fondurile regionale și de coeziune cuprind toate condiționalități cu privire la egalitatea de șanse și proiecte menite să reducă decalajele.

Dacă ne referim la o reprezentare mai echitabilă a femeilor în politică, aceasta poate fi atinsă pe două căi:

(i) organic, în democrațiile cu o lungă istorie a progresului și emancipării politice (și aici mă bucur că vom auzi mai multe despre modelul suedez) sau,

(ii) prin adoptarea cotelor de gen, anume stabilirea unui procent minim de femei pe listele de candidați, plus alte măsuri corelate.

Ori, aici, un raport din 2021 al Parlamentului European indică faptul că utilizarea cotelor este o temă sensibilă în toată Europa, existând încă multă reticență, deseori și la nivelul femeilor decidente. Am văzut asta și în România, în contextul discuțiilor cu privire la Proiectul de lege care introduce cote de gen la alegerile parlamentare sau la cele locale. Nu pot decât să redau tema înapoi societății românești, pentru a defini ce fel de societate dorește să construiască și să va asigur de sprijinul Comisiei Europene în efortul dumneavoastră de a construi societăți incluzive.

Dacă ne referim la echilibrul de gen în sfera economică, de business, aici există un progres înregistrat și succesul se datorează atât curajului dumneavoastră antreprenorial și competențelor dumneavoastră, superputerilor dumneavoastră, cât și eforturilor de reglementare europene. Menționez aici Directiva „Women on Boards”, pe care am propus-o în 2012 și care, un deceniu mai târziu, a fost asumată de statele-membre printr-o decizie la nivelul Consiliului Uniunii Europene, sub Președinția Cehă. Conform statisticilor recente, România a făcut progrese importante în ceea ce privește echilibrul de gen în conducere. 62% dintre companiile listate la Bursa de Valori București au femei în consilii, iar 65% dintre acestea sunt în comitetele executive.

Dragi participanți,

Violența împotriva femeii, în toate formele sale, rămâne o constantă rușinoasă a societăților noastre democratice. În medie, la fiecare minut, în Europa, 7 femei sunt victime ale violului sau a unei alte forme de violență sexuală ; 25 de femei sunt victime ale violenței fizice; 74 de femei sunt victime ale hărțuirii sexuale, iar violenta cibernetică, cea online, împotriva femeilor este un fenomen nou extrem de îngrijorător și care necesită acțiunea noastră coordonată. Trebuie să știm aceste lucruri, trebuie să vorbim despre aceste lucruri și să acționăm, noi cele de aici, cele care avem șansa de a fi stăpâne ale propriului destin.

Stimată audiență,

Lupta pentru egalitate nu este un joc de suma zero, cu învingători și învinși! Egalitatea este o resursă infinită. De cealaltă parte, discriminarea are un impact atât asupra persoanei discriminate cât și asupra societății ca întreg, care pierde talent și capacitate de inovare. Promovarea egalității între femei și bărbați este o condiție esențială pentru o Europă inovativă, competitivă, prosperă, coezivă și democratică.

Și pentru că știu că toți cei din familia FORBES sunt orientați spre acțiune, spre livrabile, închei prin a oferi câteva răspunsuri la întrebarea „Ce putem face pentru a construi societăți incluzive?”.

Purtați lentile de gen („gender-lenses”) nu ca o opțiune fashion, ci ca datorie civică. Observați inegalitatea în interacțiunile dumneavoastră zilnice și faceți dumneavoastră diferența, prin politici publice, prin acțiune individuală, folosind superputerea empatiei!

Fiți curajoase ca femei-lider! Îndrăzniți să conduceți, îndrăzniți să fiți în arenă! Nu este ușor, trebuie deseori să demonstrăm de două ori mai mult, să muncim de două ori mai mult, pentru a ne crea spațiu. Dar vom folosi pentru asta superputerea curajului!

Participați la dialog, ca cetățene, ca votante, folosiți toate instrumentele democratice existente pentru a crea, împreună, masa critică necesară pentru schimbarea socială, mai ales din perspectiva anului electoral meta 2024! Ne vom folosi pentru asta superputerea conexiunii totale, a cooperării și înțelegerii societăților umane ca un tot în care fiecare trebuie să fie valorizat!

Sprijiniți-vă una pe cealaltă, succesul uneia dintre noi este și al celeilalte! Nu suntem în competiție pentru un job, pentru un soț, pentru standarde de frumusețe, ci parte a aceleiași comunități. Și înțelegem asta, pentru că avem superputerea sororității!

Vă mulțumesc.