În contextul Zilei Europei, am discutat despre România ca parte a Uniunii Europene alături de Cristina Cileacu, în cadrul emisiunii „Pașaport Diplomatic”.
Interviul este disponibil aici (The interview, with EN subtitles, is available here).
Transcriptul interviului este diposnibil mai jos (EN version below).
9 mai este Ziua Europei şi ne putem bucura împreună de tot ce înseamnă privilegiul de a fi european. Deseori ni se pare plictisitor, greu de înţeles ce se întâmplă în instituţiile europene, dar ne place să ne bucurăm de avantajele, stabilitatea şi siguranţa pe care le oferă spaţiul comunitar. Auzim de la diverşi politicieni români că Bruxelles-ul este dictatorial şi ne spune ce să facem. Nimic mai fals. România participă direct la orice decizie se ia la nivelul Uniunii Europene, deci, dacă nu ne convine o regulă, o putem negocia. Desigur, pentru asta ar trebui să fim foarte bine pregătiţi şi să ştim ce vrem. Discutăm despre toate aceste subiecte cu Ramona Chiriac, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Sunt Cristina Cileacu. Începe Paşaport diplomatic.
Cristina Cileacu: Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, bine ați venit la Pașaport diplomatic. Ramona Chiriac: Mulțumesc pentru invitație.
România nu valorifică privilegiile europene
Cristina Cileacu: Românii sunt europeni dintotdeauna, dar sunt cetățenii Uniunii Europene de doar 16 ani. Cu toate acestea, se pare că ne este încă greu să înțelegem că putem fi în egală măsură și români, și europeni. Și spun asta pentru că în România se mai vorbește încă despre Bruxelles ul care ne dictează, care ne spune ce să facem, care nu ne lasă să facem ce vrem. Și exemplele pot continua. De ce este atât de greu să înțelegem acest lucru?
Ramona Chiriac: Încep prin a confirma, într-adevăr, România este o țară cu vocație europeană și cetățenii români sunt cetățeni pro-europeni. Și, dacă vreți, gândul la Europa, pe întreg parcursul istoriei moderne a României a fost constant și, desigur, tranziția de la comunism la democrație a fost tot timpul susținută de dorința de a fi parte a acestui proiect european, iar această țară și poporul român au demonstrat că sunt europeni și în acești ani dificili de permacrize, cum le spunem. Acum, fără îndoială, interesul european este clădit pe interese naționale, pe fundamente naționale și vorbim de-o unitate în diversitate, nu, şi ce diversitate, ce diferențe de dezvoltare, de istorii și așa mai departe între statele membre. Deci este important să spunem că da, interesul național are locul său în construcția europeană, dar tocmai de aceea și înțelegând acest fapt, înțelegând faptul că la orice masă decizională de la Bruxelles, cum spunem, adică din cadrul instituțiilor europene, întotdeauna se află un reprezentant al României și al românilor, a cărui voce este ascultată, a cărui program este ascultat, a cărui cerințe sunt ascultate, acesta este un lucru important pe care trebuie să-l reținem, la fel cum trebuie să reținem faptul că, comunitatea europeană, procesul european este ceva ce construim cu toții, nu este impus de sus în jos, este o construcție, o decizie a unor state națiune de a veni împreună și de a fi împreună mai puternice, mai relevante pe scena internațională.
Drumul european care ne-a transformat
Cristina Cileacu: Și dacă în acești ultimi 16 ani noi nu eram membri ai Uniunii Europene, unde am fi fost?
Ramona Chiriac: Da, este un exercițiu de reflecție pe care v-aș invita să îl facem cu toții. Nu există nicio îndoială că apartenența României la Uniunea Europeană a dat acestei țări șanse istorice de a crește economic, politic, cultural și așa mai departe. România este un beneficiar net al finanțărilor europene, știm cifrele, le repet și aici 80 de miliarde de euro a primit România, înapoi a contribuit cu 26 de miliarde. Așadar, de două ori mai mult a primit România înapoi. Eu v-aș propune un exercițiu pe care eu îl fac de câte ori călătoresc prin România. Știți că sunt acele plăcuțe alb-albastre care descriu un proiect finanțat cu bani europeni. Și recent chiar am mers până acasă la părinții mei, oriunde mergi pe acest traseu sunt proiecte finanțate: drum de ocolire, școală, spital, casă de cultură, mânăstiri renovate cu fonduri europene și așa mai departe. Deci această țară a crescut din fonduri europene, iar pentru mine ar fi important ca atunci când spunem bani europeni, fonduri europene, să auzim de fapt solidaritate europeană. Dintr-un buget comun, european, România a primit toate aceste sume pentru a crește de când este stat membru al Uniunii Europene și putem continua cu libertatea de mișcare, libertatea de a studia, de a locui oriunde în Uniunea Europeană și simpla calitate a României de stat membru care i-a acordat o platformă mult mai mare pentru a-și urmări propriile politici naționale.
Importanţa cunoaşterii politicilor europene
Cristina Cileacu: Cetățenii români, chiar dacă nu cunosc în amănunt fiecare instituție europeană, au măcar o idee generală despre ce este Comisia Europeană, ce este Parlamentul European, Consiliul European și așa mai departe. Sunt foarte mulți români care, știm, au migrat în toată Europa, și-au schimbat practic casa, au ales să trăiască în alte țări europene. Cu toate acestea, la nivel politic pare că lipsesc aceste informații. Vorbeați mai devreme despre cum se lucrează cu instituțiile europene, că întotdeauna România este la masă, acolo unde se iau decizii, pentru că nu se pot lua decizii decât împreună, la nivel european. Cu toate astea, venim mereu acasă și ne plângem că nu ne-a dat Europa. Putem să facem așa o descriere foarte simplă și generală despre cum se lucrează la nivel național cu instituțiile europene.
Ramona Chiriac: Dacă mă întrebați de dialogul existent între autoritățile naționale și Comisia Europeană, vă pot spune că este un dialog foarte apropiat. Cred că ne aflăm la un vârf istoric în ceea ce privește periodicitatea și constanța acestui dialog. Nu mai puțin de 27 de vizite de demnitari europeni, de când am preluat eu mandatul, în iunie 2021, au venit și au dialogat cu autoritățile române, care au ascultat România. Vorbim, de asemenea de un dialog tehnic. Acest dialog tehnic, pentru că zilnic auzim de PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență, pe această temă avem un dialog zilnic, săptămânal, cu autoritățile naționale, pe parte tehnică. Acest dialog este cu siguranță unul dificil, fără a fi grevat de tensiuni majore, este însă un dialog în care ambele părți se străduiesc să ajungă la acel numitor comun, pentru că obiectivul final este, desigur, succesul României și prin acest plan. România, la Bruxelles este în toate ședințele, în toate întâlnirile, este un stat pro-european, este un stat membru constructiv, iar acest lucru este este o calitate fenomenală și trebuie ca România să fie prima care prețuiește acest lucru la ea însăși. Felul în care România a înțeles să se poziționeze corect, cu primul ajutor pentru cetățenii din Ucraina, cu gestionarea foarte bună a culoarelor solidarității, cu poziția constant constructivă pe tema extinderii, pe teme, cu mari mize istorice, întotdeauna România răspunde prezent atunci când interesul european o cere. Cu siguranță, așadar, vorbim de un context mai ales acum, de un context geopolitic propice pentru vocea României, pentru ca vocea României să fie auzită și ascultată. Eu nu pot decât să încurajez autoritățile naționale ca de câte ori merg la Bruxelles, în orice dialog participă, să puncteze și toate aceste lucruri pe care România le face foarte bine ca stat membru al Uniunii Europene, care înțelege corect importanța interesului european comun.
Aspiraţii europene, politici româneşti
Cristina Cileacu: Și cu toate astea, pare că dăm cumva mereu pe lângă, pentru că întotdeauna auzim de la politicienii români de câte ori greșesc ceva, că vina se îndreaptă tot spre Bruxelles. Considerați că sunt oameni, mai ales în zona aceasta tehnică despre care vorbiți suficient de bine pregătiți în România, când, în momentul în care merg cu dosare la Bruxelles, să știe ce să ceară la negocieri?
Ramona Chiriac: Nu este rolul meu de a evalua felul în care prestația României.
Cristina Cileacu: Nu, dar au experiență multă cu Bruxelles-ul.
Ramona Chiriac: Dar, pe această idee, acest narativ de Comisia Europeană, țapul ispășitor sau lupul cel rău care ne impune lucruri de sus în jos, aici aș vrea să punctez câteva elemente. Comisia Europeană face parte dintr-o arhitectură instituțională din care mai fac parte Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene. Așadar, Comisia Europeană are rolul de a iniția agenda, de a pune pe agenda celor două instituții, care sunt decidente, anumite teme. În Parlamentul European, cetățenii români au ales reprezentanții lor, în Consiliul Uniunii Europene sunt ori miniștrii, ori președintele țării, ori un aparat tehnic prezent. Așadar, în această arhitectură instituțională, Comisia nu e singura care vorbește, impune, dar pe post de magister dixit, lucruri statelor membre. O bună înțelegere a acestei simple realități ar însemna poate, o sursă suplimentară de empowement de împuternicire, de sentiment că tot ceea ce ai de cerut poți cere la Bruxelles și vei găsi în acel efort de consens, care revine Comisiei Europene, efortul de a coagula interesul european, da, ascultând toate statele membre, vei găsi drumul tău ca stat membru.
Europa înseamnă multiculturalitate
Cristina Cileacu: Ați pomenit mai devreme unitatea în diversitate. Cred că deja este un motto care nu mai trebuie explicat. Uniunea Europeană încurajează diversitatea de tot felul, deci ne încurajează să fim români, așa cum suntem noi. Nu vrea să ne transforme, nu vrea să ne schimbe. Care ar fi profilul României la nivel de Uniune Europeană?
Ramona Chiriac: România este văzută ca un stat membru constructiv și pro-european. România este văzută ca un factor de stabilitate în regiune. România este văzută ca un stat membru care rămâne rezilient în fața acestei tendințe facile de a apela la anumite tușe naționaliste, antieuropene. România, la nivel politic oficial, da, ca și discurs oficial, este un stat care se poziționează corect, în acest context geopolitic despre care vorbeam. România, în prezent, este un stat membru de frontieră a Uniunii Europene și de frontieră cu un război, cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care are, așadar, România, o platformă pe care nu a mai avut-o de mult, de a se face vizibilă. Pentru că da, este un stat mai îndepărtat, nu? Și vorbeam de vizitele comisari europeni, de toate aceste oportunități de a cunoaște mai bine România la firul ierbii, care acum se întâmplă și nu s-a întâmplat în acest ritm până acum. Așadar, la Bruxelles, România este în prezent un stat membru pe care Uniunea Europeană se bazează foarte mult în regiune, ca factor de stabilitate, ca țară care susține interesul european, ca țară care înțelege să apeleze la partea de dialog și nu să impună măsuri unilaterale, deși sunt facile, sunt la îndemâna ta ca stat membru, deși împotriva domniei legii și a cadrului legal european.
Comunicarea, cheia înţelegerii valorilor UE
Cristina Cileacu: Și cu toate astea, Uniunea Europeană, cel puțin în România, începe să fie teribil de blamată pentru absolut toate relele și apare și la noi, a apărut deja de ceva timp, curentul naționalist. Care ar fi greșeala? E o greșeală de comunicare în ceea ce privește o bună relație dintre Uniunea Europeană și România?
Ramona Chiriac: Răspunsul trebuie să fie unul multidimensional. Nu e o soluție unică sau un răspuns unic pentru a înțelege această situație într-adevăr dificilă. Trăim într-un context geopolitic marcat de multă emoție, de multă frică, de nemulțumiri. Venim după ani de pandemie, suntem în an de război, suntem în an de criză energetică, suntem în ani în care discutăm despre hrană, despre acces la resurse și așa mai departe. Deci contextul este fertil pentru…
Cristina Cileacu: Curente naţionaliste.
Ramona Chiriac: …și căutarea unui vinovat, ideal un vinovat unic. Poate fi Comisia Europeană, Uniunea Europeană, acest țap ispășitor. Nu este însă evident drumul pe care vrem să mergem. Cu siguranță o comunicare mai atentă, mai clară către cetățeni, mai la firul ierbii, de mers în România profundă, de discutat aceste teme europene, este un aspect. Al doilea aspect esențial, și țin foarte mult să precizez și în această emisiune, responsabilitatea proiectului european este una împărtășită, împărțită între statul membru și instituțiile europene. Aşadar, liderii politici naționali împart această responsabilitate de a comunica în mod corect cetățenilor lor tot ceea ce se încearcă a se realiza la nivel european, care nu poate fi și nu este decât și în interesul cetățenilor români. Este de altfel, Declarația de la Sibiu, semnată în 2019, când România a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene. Acela este momentul în care statele membre și instituțiile europene au decis că împreună construiesc, împreună comunică. Deci, acest clivaj, cei din Bruxelles versus cei din România sau de la nivel național sau local, care nu sunt auziți nu este unul corect și este chiar fals, aș îndrăzni să spun, pentru că, așa cum am spus, ne aflăm într-o construcție instituțională foarte clară, în care suntem tot timpul la masa dialogului.
9 mai, Ziua Europei
Cristina Cileacu: Filmăm această emisiune și o să o difuzăm puțin mai devreme decât Ziua Europei, decât 9 mai, dar o filmăm cu ocazia Zilei Europei, pe care o aniversăm, desigur, și în România. Spuneați și dumneavoastră, suntem la mai bine de un an de de când avem război în Europa. Ce ar trebui să aniversăm anul acesta, mai cu atenție?
Ramona Chiriac: Da, într-adevăr. Și ce moment pentru a înțelege importanța proiectului european care este construit din cenușa a două Războaie Mondiale, care, iată, nu ne-am fi gândit niciodată că le avem atât de aproape, dar suntem din nou într-un astfel de context istoric, în care înțelegem că războiul nu aduce decât sărăcie, nu aduce decât teamă, nu aduce decât un naționalism prost înțeles și așa mai departe. Nu putem să sărbătorim decât unitatea noastră europeană, acum și întotdeauna. Cred că răspunsul este întotdeauna același: unitate europeană, deși întrebările pot fi diferite de-a lungul istoriei procesului european. Sărbătorim o Uniune Europeană care a trecut printr-o pandemie, care gestionează, sprijină o țară aflată în război, care a stabilit un traseu european recent pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, pentru că este o temă atât de apropiată și importantă și pentru România, țară în care ne aflăm, așadar, unitatea noastră europeană, și unde mai frumos și mai important, să o sărbătorim decât în țară al cărei motto însuși este “În Unire stă puterea”. Trebuie să înțelegem acest lucru sau să îl translatăm și la nivel european. Este la fel. În unire, în unitatea noastră europeană stă puterea noastră.
România, un stat european cu potenţial
Cristina Cileacu: România, la nivel european, este o țară de dimensiuni mari pentru Europa. Cu toate astea, la nivel de mental, avem în continuare tendința să ne desconsiderăm, să spunem ceilalți fac mai bine decât noi, la noi e greșit, la noi e grav. Da, știm cum e în România, avem foarte multe probleme, nu trebuie să le trecem cu vederea, dar trebuie să ne uităm și la rezolvările pe care le am tot avut în acești ani. Se uită la noi cu multă invidie alte state. Ați pomenit Ucraina și Republica Moldova, aș adăuga și țările partenere din Balcanii de Vest. Pentru aceste țări, România este un succes, pentru că este atât membru al Uniunii Europene, este membru al Alianței Nord-Atlantice și toată lumea își dorește o apartenență la aceste grupuri. Cum putem să-i ajutăm pe ei, dar în egală măsură, să ne recunoaștem și nouă meritele?
Ramona Chiriac: Și încă un merit care aparține României: este unul din statele membre care a susținut cel mai activ agenda extinderii, a susținut fervent și nu doar de acum, de un an doi, ci dintotdeauna, că aşa cum România își înțelege beneficiile aderării, ele trebuie să fie și pentru celelalte state care doresc să facă parte din proiectul european. Evident, pentru Uniunea Europeană, pentru a rămâne un partener credibil și de încredere, pentru cei care în urmă cu 10-20 de ani și-au exprimat intenția de a deveni membri ai Uniunii Europene, este important să oferim un răspuns clar și răspicat, și am oferit aceste răspunsuri, această Comisie Europeană, așa cum există acum acest statut de țări candidate pentru Ucraina și Republica Moldova, și țările Balcanilor de Vest sunt acum pe un drum european mai clar, trasat cu perioade de așteptare mai clar trasate, dar, evident, întregul proces este bazat pe merit. Ceea ce a spus președinta Comisiei Europene în discursul cu privire la Starea Uniunii anul trecut, există un aspect care m-a impresionat și a rezonat cumva și cu noi în această regiune. A spus: ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care cunosc Rusia. România este una din aceste state membre care a vorbit de acest pericol, care a vorbit de securitatea regiunii, care a vorbit de conflictele înghețate. Toată această expertiză istorică pe care România o aduce este respectată și este acum ascultată și România devine, iată, la rândul ei, exportator de valori europene, prin susținerea constantă, fără îndoială, a agendei de extindere și un punct special pentru tot ceea ce înseamnă România, lobby-ul României, sprijinul României pentru Republica Moldova, pentru traseul, parcursul european al Republicii Moldova, România oferă un sprijin multidimensional, nu doar politic, așa cum știți, financiar, economic, energetic, pentru că această țară atât de apropiată istoric de România, să intre pe făgașul european, așa cum își dorește.
Solidaritatea, motorul Uniunii Europene
Cristina Cileacu: Iar în privința unității, pentru că s-a folosit des cuvântul în această conversație, credeți că o să reziste unitatea, având în vedere presiunile pe care le pune războiul pe care rușii l-au început în Ucraina asupra țărilor membre ale Uniunii? Auzim deja voci care încep să răspândească mesaje de genul: să nu-i mai susținem pe ucrainieni, ce tot atâta Ucraina, de ce Ucraina şi nu noi, de ce refugiații ucraineni și nu cetățenii români?
Ramona Chiriac: Solidaritatea nu trebuie niciodată înțeleasă ca un joc de sumă zero. Nu sunt învinși şi învingători atunci când oferi un sprijin. Și atunci, de aici trebuie să pornim. Solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina rămâne o constantă. Este cel mai important dosar politic extern pentru Uniunea Europeană la acest moment. Așadar, această unitate, din perspectiva Comisiei Europene, este de netăgăduit. Sprijinul nostru pentru Ucraina este de netăgăduit, multidimensional, așa cum este. În același timp, o atenție majoră trebuie acordată propriilor cetățeni europeni, care, iată, trebuie să audă, să înțeleagă mai bine beneficiile de a fi membru a acestei construcții europene, fără îndoială.
Cristina Cileacu: Ramona Chiriac, La mulți ani de Ziua Europei! Mulțumesc mult pentru acest interviu.
Ramona Chiriac: Eu vă mulțumesc!
EN Version
The 9th of May is Europe Day and together we celebrate the privilege of being European citizens. We often think that it is boring or difficult to understand what is happening in the European institutions, but we like to enjoy the benefits, stability and security that the European Union space offers. We hear from various Romanian politicians that Brussels is dictatorial and tells us what to do. There is nothing more false than this. Romania participates directly in any decision taken at the European Union level. If we don’t like a rule, we can negotiate it. For that, of course, we have to be very well prepared and know what we want. We discuss all these topics with Ramona Chiriac, Head of the European Commission Representation in Romania. I am Cristina Cileacu. And this is the “Diplomatic Passport” TV show.
_____________________
Cristina Cileacu: Ramona Chiriac, Head of the European Commission Representation in Bucharest, welcome to “Diplomatic Passport”.
Ramona Chiriac: Thank you for your invitation.
Romania does not capitalise on European privileges
Cristina Cileacu: Romanians have always been European. They have only been citizens of the European Union for 16 years, though. However, it seems that it is still difficult for us to understand that we can be equally Romanians and Europeans. I am saying this because in Romania people still talk about “the Brussels” that dictates to us, tells us what to do and doesn’t let us do what we want. And these are not the only examples. Why is it so hard for us to understand this?
Ramona Chiriac: I will start by confirming that Romania is indeed a country with European vocation and that Romanian citizens are pro-European citizens. If you want, throughout Romania’s modern history, Europe has always been on our mind. The transition from communism to democracy has always been supported by the desire to be part of this European project. This country and the Romanian people have shown that they are Europeans including during these difficult years of “permacrises” – as we call them. There is no doubt that the European interest is built on national interests, on national foundations – and we speak of unity in diversity, don’t we? And what a diversity, what differences in development, in history and so on between the Member States! It is therefore important to say that yes, national interest has its place in the European construction. And that is precisely why, by understanding that at any decision-making table in Brussels, as we say, i.e. within the European institutions, there is always a representative of Romania and of Romanians, whose voice is heard, whose programme is heard, whose requirements are listened to – this is an important thing we need to remember. We also need to remember that the European community, the European process is something that we all build together. It’s not something that is imposed from the top down. It is a construction, a decision of nation states to come together and be stronger and more relevant on the international stage together.
The European road that changed us
Cristina Cileacu: If during these past 16 years we hadn’t been members of the European Union, where would we have been?
Ramona Chiriac: Indeed, that is a reflection exercise that I would invite us all to do. There is no doubt that Romania’s membership of the European Union has given the country a historic opportunity to grow economically, politically, culturally and so on. Romania is a net beneficiary of European funding. We know the figures and I repeat them here: Romania has received EUR 80 billion and has contributed EUR 26 billion. Romania has therefore received twice as much as it contributed. I would propose to you an exercise that I do every time I travel across Romania. You know those white and blue signs that describe a project funded with European money. I recently went home, to my parents, and everywhere you go on this route there are EU-funded projects: a bypass, a school, a hospital, a cultural centre, monasteries renovated with European funds, and so on. This country has developed with European funds, and for me it would be important that when we say “European money” or “European funds”, we actually hear “European solidarity”. Romania has been receiving these amounts from a common European budget to help it grow since it has become a member of the European Union. We can continue by mentioning the freedom of movement, the freedom to study and to live anywhere in the European Union and the very status of Romania as a Member State, which has given it a much wider platform to pursue its own national policies.
The importance of knowing European policies
Cristina Cileacu: Romanian citizens, even though they do not know each European institution, have at least a general idea of what the European Commission is, what the European Parliament is, what the European Council is and so on. There are many Romanians who, as we know, have migrated across Europe and have virtually changed their home, choosing to live in other European countries. However, at the political level this information appears to be missing. You were talking earlier about the working process with the European institutions, that Romania is always at the table, where decisions are taken – because decisions can only be taken together, at the European level. We still always come home and complain that Europe did not give us something. Can we give a very simple and general description of how it is to work at national level with the European institutions?
Ramona Chiriac: If you are asking about the existing dialogue between national authorities and the European Commission, I can tell you that it is a very close dialogue. I think we are at a historic peak as to the frequency and consistency of this dialogue. Since I took office in June 2021 there have been no less than 27 visits of European officials who came here and engaged with the Romanian authorities, and listened to Romania. We are also talking about a technical dialogue. About this technical dialogue, as we hear on a daily basis about the NRRP, the National Recovery and Resilience Plan: we have a daily dialogue, every week, with the national authorities on this subject, on the technical side. This dialogue is certainly difficult, without there being any major tensions. It is a dialogue in which both sides strive to reach a specific common denominator – as the ultimate goal is, of course, Romania’s success including through this plan. In Brussels, Romania is present in all the meetings. It is a pro-European state, a constructive Member State, and this is an extraordinary quality. Romania must be the first to value this about itself. The way in which Romania has understood to position itself correctly, by providing the first aid to the citizens of Ukraine, through a very good management of the solidarity lanes and by having a constantly constructive position on the subject of enlargement, with important historical stakes, is a proof of the fact that Romania always responds when the European interest requires it. Therefore, we are certainly talking, especially now, about a geopolitical context favourable for Romania’s voice to be heard and listened to. I can only encourage the national authorities, whenever they go to Brussels and in any dialogue they may be engaged, to point out all these things that Romania is doing very well as a Member State of the European Union that correctly understands the importance of the common European interest.
European aspirations, Romanian policies
Cristina Cileacu: And yet, it seems that we always somehow fail at this, as we keep hearing from Romanian politicians, whenever they make a mistake, that the fault is in Brussels. Do you think that there are people in Romania, especially in this technical area that you are talking about, who are sufficiently well prepared to know what to ask for in negotiations when they go with files to Brussels?
Ramona Chiriac: It’s not my role to assess how Romania’s performance…
Cristina Cileacu: No, but you have a lot of experience with Brussels.
Ramona Chiriac: On this idea, though, on this narrative of the European Commission being the scapegoat or the bad wolf that imposes top-down things on us, I would like to point out a few elements. The European Commission is part of an institutional architecture comprising the Parliament and the Council of the European Union. The role of the European Commission is therefore to initiate the agenda, to put certain topics on the agenda of the two institutions who decide. Romanian citizens have elected their representatives in the European Parliament, and in the Council of the European Union there are either the ministers, or the president of the country, or technical staff. Therefore, within this institutional architecture there is not just the Commission speaking or imposing things, but as a magister dixit, to the Member States. A good understanding of this simple reality would perhaps mean an additional source of empowerment, of feeling that everything you need to ask for you can ask for in Brussels, and that in the consensus effort which lies with the European Commission – the effort to coagulate European interest by listening to all Member States – that’s where you will find your way as a Member State.
Europe means multiculturality
Cristina Cileacu: You mentioned “unity in diversity” earlier. I think this is already a motto that doesn’t need any explanation. The European Union encourages diversity of all kinds, so it also encourages us to be Romanians, to be the way we are. It doesn’t want to transform us, to change us. What would be Romania’s profile at the level of the European Union? How are we seen – from Brussels?
Ramona Chiriac: Romania is seen as a constructive and pro-European Member State. Romania is seen as a factor of stability in the region. Romania is seen as a Member State that remains resilient in the face of this easy tendency to resort to certain nationalist, anti-European nuances. Indeed, at an official political level and as the official discourse is concerned, Romania is a state which positions itself correctly within this geopolitical context that we were talking about. Romania is currently a Member State at the border of the European Union, and there is a war at this border – Russia’s aggression against Ukraine. Therefore, Romania has a platform that it hasn’t had in a long time, an opportunity to make itself visible. Because it is indeed a more remote Member State, isn’t it? I was mentioning earlier the visits of the European Commissioners and all these opportunities to get better acquainted with grass-roots Romania that are currently happening and haven’t been happening at this pace until now. In Brussels, Romania is currently a Member State on which the European Union relies heavily in the region, as a factor of stability, as a country supporting the European interest, as a country that understands to resort to dialogue and not to impose unilateral measures – despite the fact that they are easy to take and at your disposal as a Member State, although they are against the rule of law and the European legal framework.
Communication – the key to understanding EU values
Cristina Cileacu: And yet, the European Union, at least in Romania, starts being terribly blamed for absolutely all the bad things and for a while now we have also been having these nationalist tendencies here as well. What would be the mistake in this respect? Is it a communication mistake regarding a good relationship between the European Union and Romania?
Ramona Chiriac: The answer to this has to be multi-dimensional. There isn’t a single solution or a single answer to understand this truly difficult situation. We live in a geopolitical context marked by a lot of emotion, a lot of fear and dissatisfaction. We have been through years of pandemic, we are in a year of war, a year of energy crisis, these are years in which we talk about food, access to resources and so on. So the context is fertile for…
Cristina Cileacu: Nationalist tendencies.
Ramona Chiriac: … and for looking for someone to blame, ideally a single “offender”. This scapegoat may be the European Commission, the European Union. However, it isn’t clear which road we want to take. Surely it is a matter of a closer, clearer communication to the citizens, more grass-roots action, going into the “deep” Romania to discuss these European issues with people. Another essential aspect, one that I insist on mentioning in this broadcast as well, is that the responsibility for the European project is shared between the Member State and the European institutions. National political leaders therefore share this responsibility to communicate correctly to their citizens all that is sought to be achieved at European level – which can be and only is in the interest of Romanian citizens. We are also talking about the Sibiu Declaration, signed in 2019, when Romania held the Presidency of the Council of the European Union. That was the moment when the Member States and the European institutions decided that they build together, they communicate together. So this divide – those in Brussels versus those in Romania or those at national or local level who are not heard – it isn’t right; and I daresay it is even false, because, as I have said, we are within a very clear institutional construction where we are always at the dialogue roundtable.
The 9th of May – Europe Day
Cristina Cileacu: We are filming this interview and will broadcast it a bit earlier than Europe Day, the 9th of May, but we are filming it in relation to Europe Day, which of course we also celebrate in Romania. You were also saying that there has been more than a year now of having a war in Europe. What should we focus on celebrating this year?
Ramona Chiriac: Indeed. What a moment to understand the importance of the European project that is built from the ashes of two World Wars. We never thought of having them so close, but we find ourselves again in such a historical context in which we understand that war only brings poverty, fear, badly understood nationalism and so on. We can only celebrate our European unity, now and forever. I think the answer is always the same: European unity – although the questions may differ throughout the history of the European process. We are celebrating a European Union that has been through a pandemic, that supports a country at war, that established a recent European path for Ukraine and for the Republic of Moldova. Our European unity is a close and important matter for Romania as well, this country that we are in – and what a more beautiful and important place to celebrate it than in the country whose motto itself is “Unity is strength”. We must understand this or translate it to the European level as well. It is the same thing. Our strength lies in our European unity, in being together.
Romania, a European state with potential
Cristina Cileacu: At the European level, Romania is a large country. However, mentally speaking, we still tend to disparage ourselves, to say that others do things better than us, that the situation here is wrong, is serious. Yes, we know how it is in Romania, we have a lot of problems and we mustn’t overlook them, but we must also look at the solutions we kept having all these years. Other states are looking at us with a lot of envy. You have mentioned Ukraine and the Republic of Moldova. I would also add the Western Balkan partner countries. For these countries, Romania is a success story, because it is both a member of the European Union and a member of the North Atlantic Alliance and everyone wants to belong to these groups. How can we help them but equally acknowledge our own merits?
Ramona Chiriac: Another merit of Romania: it is one of the Member States that has been most active in supporting the enlargement agenda, and has always been vocal – not just now, since one or two years ago – about the fact that just as Romania understands the benefits of its accession, they must be the same for the other states that wish to be part of the European project. For the European Union to remain a credible and reliable partner for those that 10 or 20 years ago have expressed their intention to become members of the European Union, it is obviously important to provide a clear and firm answer. This European Commission has provided these answers, in the current candidate country status of Ukraine and the Republic of Moldova. The Western Balkan countries are also now on a clearer European path, with more clearly defined waiting periods – but, obviously, the whole process is based on merit. There is something that the President of the European Commission said in her speech on the State of the Union last year, something that impressed me and somehow resonated with us, in this region, as well. She said: we should have listened to those who knew Russia. Romania is one of these Member States that spoke of this danger, of the security in the region, of the frozen conflicts. All this historical expertise that Romania brings to the table is respected and is now listened to. Romania now becomes, in its turn, an exporter of European values, by undoubtedly providing a constant support for the enlargement agenda and a special point for everything that means Romania, Romania’s lobby, Romania’s support for the Republic of Moldova, for the European path of the Republic of Moldova. The support that Romania offers is multidimensional and not only political, as you know. It is also financial, economic, energy-related – so that this country that is so historically close to Romania can enter the European path it desires.
Solidarity, the engine of the European Union
Cristina Cileacu: Regarding unity – given that the word was often used in this conversation – do you think unity will prevail, considering the pressures on the EU countries due to the war the Russians have started in Ukraine? We are already hearing voices that are starting to spread messages such as: let’s stop supporting the Ukrainians, enough with Ukraine, why Ukraine and not us, why the Ukrainian refugees and not Romanian citizens?
Ramona Chiriac: Solidarity must never be understood as a zero-sum game. There are no losers and winners when providing support. That’s where we need to start from. The European Union’s solidarity with Ukraine remains constant. It is the most important external political file for the European Union at this time. This unity, from the perspective of the European Commission, is therefore undeniable. Our support for Ukraine is undeniable, multi-dimensional, as it is. At the same time, a major focus should be placed on our own European citizens, who, undoubtedly, must better understand the benefits of being a member of this European construction.
Cristina Cileacu: Happy Europe Day, Ramona Chiriac! Thank you very much for this interview.
Ramona Chiriac: Thank you!