Am discutat, recent, la Euronews, în cadrul emisiunii „Vocile care contează”, despre evaluarea Comisiei Europene cu privire la cea de-a doua cerere de plată a României în cadrul PNRR. Redau, mai jos, transcriptul interviului meu.

Euronews România: Până atunci, în direct la Euronews România este Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. Discutăm, desigur, în primul rând, despre PNRR. Bună seara, vă mulțumesc că sunteți alături de noi!

Ramona Chiriac: Bună seara, mulțumesc și eu!

Euronews România: În primul rând, avem sau urmează să avem 30 de milioane de euro prin PNRR. Până în acest moment, câți bani și cât la sută din această sumă a reușit România să atragă?

Ramona Chiriac: Avem aproape 30 de miliarde prin PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență. România a primit o pre-finanțare, ca toate statele membre, pentru a putea lansa proiectul, o primă finanțare după aceea, și acum suntem, iată, în pragul celei de-a doua finanțări. Aceasta ar fi în valoare de 2,73 de miliarde de euro, dar ne aflăm astăzi, așa cum bine știți, în etapa de evaluare preliminară, parțial pozitivă, a celei de a doua cereri de plată a României.

Euronews România: Am văzut acest parțial pozitiv și pare să ne îngrijoreze parțial, pentru că, sigur, s-ar putea să pierdem niște bani. De ce este parțial pozitiv?

Ramona Chiriac: Eu v-aș propune să rămânem pozitivi total. În ce sens, parțial pozitiv? Pentru că, din, să spunem, 51 de obiective pe care România le avea de îndeplinit legate de această a doua plată, a îndeplinit 49, la acest moment. 49 din 51 reprezintă, cred, pași semnificativi înspre implementarea corectă a PNRR. Rămân, într-adevăr, două jaloane care încă nu sunt îndeplinite. Dar, statul român, va avea la dispoziție o anumită perioadă de timp pentru a face și acest lucru. Pentru că, la urma urmei, ceea ce ne dorim este succesul României în absorbția acestor fonduri. Așadar, 49 de obiective din 51 îndeplinite la acest moment. De aceea este denumită evaluarea noastră parțial pozitivă.

Euronews România: Și totuși, lucrurile și adevărul se văd în comparație, și aș vrea să ne spuneți cum stă România în comparație cu alte state, pentru că, din ceea ce a scris presa în ultima vreme, suntem cumva la coadă, alături de Bulgaria, alături de unele țări baltice, la absorbția acestor fonduri europene din PNRR.

Ramona Chiriac: Nu suntem la coadă. Nu o să încep eu să fac evaluări cu privire la alte state membre, pentru că mandatul meu este limitat la tot ceea ce face Romania. Dar, vă pot asigura că sunt și alte state membre care trec prin acest proces, care nu este unul deloc ușor. Știm foarte bine, 507 ținte și jaloane stabilite de România, un plan foarte ambițios. Iată, ne aflăm aproape de a doua plată. Nu cred că în comparație cu alte state membre, Romania este, să spun așa, la finalul clasamentului. Face pași serioși înspre ceea ce vrem să fie ancorarea Uniunii Europene în tranziția verde, în tranziția digitală. Deci s-au realizat, iată, 49 din cele 51 de obiective stabilite pentru această plată.

Euronews România: În același timp, următoarea tranșă, a treia, ar putea să fie și cea mai complicată, pentru că acolo sunt niște jaloane despre care am văzut, sunt foarte multe discuții în ultima vreme, în special este vorba de jaloanele care vorbesc despre pensiile speciale. Dvs. sunteți optimistă și în cazul acestor jaloane?

Ramona Chiriac: Este foarte adevărat că a treia plată și a patra plată sunt legate de reforme dificile, cele care vor viza, printre altele, și sistemul de pensii. Ceea ce eu vă pot spune este că noi am insistat cam spre regândirea sistemului de pensii, așa încât el să reflecte principiul contributivităţii și al echității sociale. Nu sunt noutăți, însă, pentru România, aceste obiective au fost semnalate de noi ca fiind necesare în numeroasele analize pe care numim recomandări specifice de țară, de câțiva ani. Așadar, practic, PNRR-ul e o reflecție a tot ceea ce am spus ani de-a rândul cu privire la nevoia de reformă în România. Cu siguranță sunt reforme dificile și multe altele. Și decarbonarea a fost o reformă dificilă, fără îndoială. De aceea Comisia Europeană este alături de statele membre, de aceea oferim aceste perioade de suspendare plată,  de exemplu, pentru România, pe aceste doua obiective, pentru a putea informa Comisia Europeana despre cum intenționează să le rezolve și să primească și acești bani, în final. Sigurul nostru obiectiv este succesul acestui mecanism de redresare și reziliență, pentru că vreau să amintesc și în emisiunea dvs., vorbim de un pachet istoric financiar de aproape 800 de miliarde de euro, din care sunt finanțate toate aceste planuri naționale. Și trebuie să fie un succes european, pentru că toate statele membre au mers istoric, prima oară, împreună pe piețe. Așadar, datoria unui stat membru a fost și a celuilalt. Deci, e un nivel de adiție foarte ridicat la nivel european, dacă vorbim de reușite în toate statele membre.

Euronews România: Da, o reușită o așteptăm și noi, mai ales când vine vorba de tranșa a treia. În același timp, se discută foarte mult de pensii speciale și, sincer, mi-aș dori să îmi dau seama care este poziția Comisiei Europene, Uniunii Europene. Magistrații din România, în acest moment, primesc pensii speciale. Militarii, de asemenea, primesc pensii speciale și ar trebui să respecte principiul contributivităţii ? Ce spuneți dvs.?

Ramona Chiriac: Eu aș vrea să discutăm de a doua cerere de plată. De ea nu sunt legate aceste două reforme, însă, pot relua cu bucurie, pentru ascultătorii dvs., telespectatorii dvs., faptul că așteptarea Comisiei Europene și recomandările de țară au fost întotdeauna de a construi un sistem public de pensii, un sistem de pensii bazat pe contributivitate și pe echitate socială. De astfel, conceptual, există conceptul de pensie specială.

Euronews România: Magistrații, despre magistrați, ce ne puteți spune? Dânșii ar trebui să respecte principiul contributivităţii sau să rămână cu pensiile de serviciu, sau speciale, cum se mai numesc.

Ramona Chiriac: La acest moment, în calitate de comunicator oficial, eu nu mă pot lansa în astfel de evaluări, pentru că este o procedură în lucru, și, ca regulă, nu putem comenta pe discuții tehnice, care încă sunt în lucru. Va reveni momentan României rolul de a finaliza și de a pune pe masa Comisiei a treia cerere de plată și apoi a patra, care vor avea aceste obiective legate de ele. La acest moment, a doua cerere de plată a României are, iată, această evaluare pozitivă. Cred că e un moment în care putem spune „felicitări” României. E o sumă importantă de fonduri europene, care ar putea să susțină, în continuare, creșterea României. Deci a treia cerere și a patra, nu vreau să ocolesc în niciun fel întrebarea dvs., dar, de acelea sunt legate sistemul de pensii, de cea de-a treia și de cea de-a patra reformă a sistemului de pensii. Deci, atunci vom discuta despre ele, când vor fi gata.

Euronews România: O ultimă întrebare, o precizare. Da, înțeleg ce spuneți. Cu siguranță n-o să puteți să îmi răspundeți nici măcar despre militari, pentru ca e același lucru, dar, aș vrea să vă întreb în felul următor, foarte scurt. Credeți că mai există șanse să prindem a treia sau a patra, în condițiile în care abia acum am decis să renunțăm la pensiile speciale pentru parlamentari? Și aici nu suntem deciși încă, în condițiile în care există posibilitatea să mergem la România sau deputații care primesc aceste pensii, foști deputați, să se adreseze Curții Constituționale. Deci, întrebarea este foarte simplă, dacă mai avem șanse, timp să prindem a treia sau a patra tranșă de plată?

Ramona Chiriac: Răspunsul scurt este, fără îndoială, România s-a angajat la 10 astfel de cereri de plată. De altfel, la nivelul leadership-ului politic românesc, se înțelege foarte clar că acest PNRR este o șansă istorică pentru România și, fiind un mecanism bazat pe performanță, România va trebui să livreze întâi rezultatele și apoi va primi finanțarea. Deci, aici nu există îndoială că se vor face acești pași, pentru că pentru economia românească și pentru România, acest pachet este fundamental.

Euronews România: Vă mulțumesc foarte mult pentru aceste precizări și pentru că ați vorbit astăzi despre această șansă, într-adevăr istorică, de a primi bani gratuiți, dar și la dobândă foarte bună pentru rezolvarea anumitor probleme. Desigur, România trebuie să respecte aceste jaloane dacă își dorește bani prin PNRR. Ramona Chiriac, Șefa Reprezentantei Comisiei Europene în România, a fost vocea care contează în direct la Euronews România.