M-am bucurat să particip, în calitate de guest-speaker, la cea de-a noua ediție a Trusei de Antreprenoriat a Asociației Professional Women’s Network (PWN), Romania, prin care se oferă un program de formare structurat pe doi piloni de start-up și de scale-up pentru antreprenoare.
Regăsiți mai jos discursul meu integral, cu mulțumiri organizatoarelor și celorlalți colegi vorbitori.
“Vă mulțumesc pentru invitație. Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră astăzi, la un eveniment dedicat sprijinirii și promovării antreprenorialului feminin din România. Salut inițiativa organizatorilor și consider că orice activitate care sprijină sectorul de business este bine venită, mai ales într-o perioadă cu numeroase incertitudini.
Am simțit cu toții că ultimii ani nu au fost deloc o perioadă de business as usual, ci mai degrabă una pentru care a apărut un termen specific, cel de permacriză. Situația geopolitică este una periculoasă, cu un război prelungit în Ucraina și un conflict reaprins în Israel și Orientul Mijlociu, inflația a atins un nivel record pentru ultimii ani, de abia am depășit efectele unei pandemii și ale unei crize energetice. În pofida acestor dificultăți fără precedent, Europa a rezistat și iată că putem vorbi în continuare de creștere economică, chiar dacă ritmul este unul mai lent.
Previziunile economice din toamna anului 2023, publicate în urmă cu mai puțin de două săptămâni de Comisia Europeană, estimează o creștere economică medie la nivelul Uniunii Europene de 0.6% pentru acest an, 1.3% în 2024 și 1.7% în 2025. În timp ce inflația este așteptată să atingă un nivel de 6.5% la finalul acestui an și să scadă la 3.5% în 2024, respectiv la 2.4% în 2025. În cazul României, Comisia estimează creșteri economice mai mari decât media UE (2.2% în 2023, 3.1% în 2024, 3.4% în 2025), dar și un nivel mai ridicat al inflației. Aceasta ar urma să închidă anul puțin sub pragul de 10% și să continue să scadă la 5.9% în 2024 și la 3.4% în 2025. O prioritate-cheie va rămâne pentru România și în perioada următoare implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, recent rediscutat cu Comisia Europeană și care așteaptă și aprobarea finală a statelor membre.
Repet și aici un mesaj pe care îl transmit cu orice ocazie: PNRR-ul României reprezintă, cu o corectă implementare o șansă pentru societatea și economia României să devină mai moderne, dar și mai reziliente în fața crizelor viitoare, dar și un instrument esențial în dubla tranziție, verde și digitală.
Mediul de afaceri va continua și el să se confrunte cu provocări. Știm ca una dintre cele mai mari îl constituie deficitul de forță de muncă ajuns la un nivel record în întreaga Europă. 74 % din IMM-uri afirmă că se confruntă cu un deficit de personal calificat. Această situație are un impact negativ asupra competitivității, capacității de inovare, a creșterii și a prosperității întregii Uniuni Europene. Printre răspunsurile la această provocare se numără migrația forței de muncă calificată, măsuri de adaptare la evoluțiile tehnologiei, o intensificare a dialogului social dar, mai ales, un acces mai bun la piața muncii pentru tineri și femei. Inegalitățile de gen care persistă continuă să prezinte provocări pentru participarea femeilor la piața forței de muncă. Uniunea Europeană a stabilit ca obiectiv pentru anul 2030 ca cel puțin 78% dintre adulți să aibă un loc de muncă. În prezent, doar 67.7% dintre femeile din Uniunea Europeană sunt angajate, în comparație cu 78.5% dintre bărbați. Cu toate acestea 75% din volumul de muncă neremunerată în gospodărie sau pentru îngrijirea altor persoane (inclusiv copiii) este efectuată de către femei.
Vreau să mă refer în continuare la două măsuri legislative adoptate recent și care urmează să producă efecte în reducerea unor dezechilibre care afectează participarea femeilor pe piața muncii. Prima dintre ele este Directiva privind femeile în consiliile de administrație. O statistică a Institutului European pentru Egalitate de Gen arată că, în cele mai importante companii din UE listate la bursă, 34% dintre membri ne-executivi ai consiliilor de administrație erau femei și doar 9,3% dintre președinții consiliilor de administrație erau femei. În România sunt doar 20% femei în consiliile de administrație și 5.6% la conducere. Directiva stabilește obiective ambițioase pană în iunie 2026, adică în mai puțin de trei ani. 40% din posturile de administrator neexecutiv (membru al consiliului de administrație) și 33% dintre toate posturile de administrator, executiv sau neexecutiv, trebuie să aparțină membrilor ,,sexului nereprezentat”. Cea de-a doua este Directiva privind transparența salarială, care se bazează pe principiul fundamental potrivit căruia munca egală merită o remunerație egală, neexistând niciun motiv ca, pentru același tip de muncă, o femeie să primească un salariu mai mic decât un bărbat. Sunt două acte legislative care urmează să fie implementate și fac un apel și la dumneavoastră, în calitate de antreprenoare să vedeți în aceste măsuri și o ocazie de a manifesta solidaritate cu colegele care lucrează sau vor lucra alături de dumneavoastră, contribuind astfel la eliminarea decalajelor și totodată câștigând de pe urma competențelor pe care aceste colege le vor aduce în business-urile pe care le conduceți.
Știu că viața de antreprenor nu este una ușoară. E nevoie de mult curaj pentru a porni pe această cale, de responsabilitate și de leadership. Și știu că viața de antreprenoare poate fi și mai dificilă, într-o lume cu stereotipuri și inegalități de gen. Dar vreau să văd jumătatea plină a paharului și să remarc că au fost făcute numeroase progrese pentru ca stereotipurile și inegalitățile să fie eliminate. Uniunea Europeană este pe deplin angajată în realizarea unei veritabile Uniuni a egalității, în care egalitatea de gen este una esențială.
Dacă acum câteva decenii antreprenoriatul era o lume în care puține femei își aveau locul, acum, conform unui studiu al Băncii Mondiale Women entrepreneurs needed—stat! (worldbank.org) , aproximativ o treime din companii sunt deținute de antreprenoare, atât la nivel global, cât și în Europa. Dacă acum câteva decenii se punea problema DACĂ femeile au un loc în lumea antreprenoriatului, astăzi discutăm, inclusiv la acest eveniment, despre CUM pot femeile antreprenoare să reușească, despre CUM pot fi femeile atrase și motivate să devină antreprenoare.
Iar meritul pentru această transformare vă aparține. Vă aparține dumneavoastră, antreprenoare care ați dezvoltat afaceri de succes și vă aparține și dumneavoastră, reprezentantele Professional Women’s Network, care vă luptați de atâția ani pentru această cauză. Vă rog să primiți aprecierea mea pentru tot e ați făcut și vă doresc mult succes în activitatea viitoare.”