Încă o privire înspre 2023…
De această dată, despre comunitatea de afaceri din România, căreia îi mulțumesc pentru deschidere și dialog!

Principalele mesaje europene pe care le-am transmis, de-a lungul anului trecut:

1. IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei europene!
– De ce? Peste 50% din PIB-ul UE provine din activitatea acestora.
– Pentru ce sunt esențiale: dubla tranziție a UE către o economie sustenabilă și digitală, competitivitatea și prosperitatea Europei, ecosistemele industriale, suveranitatea economică și tehnologică și reziliența la șocuri externe.

2. Mediul de afaceri va continua să se confrunte cu provocări. Una dintre cele mai mari este deficitul de forță de muncă.
– Printre soluții: migrația forței de muncă calificată, măsuri de adaptare la evoluțiile tehnologiei, o intensificare a dialogului social dar, mai ales, un acces mai bun la piața muncii pentru tineri și femei.

3. În contextul PNRR-ului României:
– Cu o corectă implementare, acesta reprezintă o șansă unică pentru ca societatea și economia României să devină mai moderne și mai reziliente în fața crizelor viitoare.
– PNRR finanțează investiții care vor genera noi locuri de muncă și vor contribui la consolidarea mediului de afaceri. Acestea sprijină crearea de platforme digitale ce simplifică serviciile publice pentru întreprinderi, inclusiv procedurile de obținere a licențelor. De asemenea, se asigură acces la finanțare pentru IMM-uri și pentru alte categorii de întreprinderi prin intermediul instrumentelor financiare și al granturilor.

4. Pactul Verde European/EU Green Deal este răspunsul UE la provocările legate de climă și de mediu care reprezintă responsabilitatea definitorie a generației noastre. Pactul Verde European este o agendă a creșterii, nu a sărăciei!

5. Dezvoltarea unui puternic sector antreprenorial feminin are o contribuție importantă pentru o egalitate de gen reală și pentru îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene, privind realizarea unei Uniuni a egalității.
Cum?
Strategia privind egalitatea de gen pentru perioada 2020-2025
Agenda europeană privind competențele și Spațiul European al Educației
Planul de acțiune pentru educație digitală (2021-2027)
– Strategia Women in digital
Directiva privind femeile în consiliile de administrație/ Women on Boards
samd

UE a fost și va fi mereu alături de comunitatea de business, atât în vremuri bune, dar și în perioade mai dificile, prin fondurile europene, prin crearea și menținerea unui climat propice dezvoltării economiei și a mediului de afaceri sau prin standardele privind statul de drept.

Evenimente la care am participat și unde am avut ocazia să transmit mesajul nostru european, din partea Comisiei Europene: Digital Up – Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri @ CONAF; Forbes WOMAN Summit  și FORBES CEE Forum @FORBES; Inspiring Voices – Empowering Women Leaders and Antrepreneurs and Environmental Sustainabilty Smmit @ Business Review; Extraordinary Women @ BIZ; Gala Excelenței în Business @ ADAA; Lansarea Truselor pentru Antreprenoare @ PWN Professional Women’s Network.