2022 este aproape de final așa că găsesc perioada aceasta un bun prilej pentru a reaminti unul dintre proiectele cap de listă de pe agenda publică atât a Comisiei Europene, cât și a guvernului României: Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nu putem, așadar, vorbi despre anul 2022 fără a spune și PNRR.

De altfel, cuvântul a fost „rostit”, numai în ultimul an, de 30.000 de ori pe cel mai utilizat canal de media socială din 🇹🇩, ceea ce ne confirmă încă o dată impactul major pe care îl are asupra dezvoltării României, dar și nivelul așteptărilor românilor!

Planul Național de Redresare și reziliență este o mostră a efortului nostru comun european, parte a proiectului Next Generation EU și al Mecanismului de redresare și reziliență.

Este un contract instituțional formal între Uniunea Europeană și România, însă nu un cec în alb. Ci un contract de încredere în performanță, semnat pe perioadă determinată.

În cifre, PNRR înseamnă:

🔹 29 miliarde de EURO;
🔹 507 ținte și jaloane spre dezvoltarea României;
🔹 2026 – termenul limită de finalizare.
🔹 10% din produsul intern al României, una dintre cele mai mari cifre dintre finanțările de acest tip din UE;

Numerele adaugă greutate subiectului pentru că ne arată cât de ambițioase sunt planurile României, fiind al doilea cel mai amplu plan național de redresare și reziliență din punct de vedere cantitativ.

PNRR este un cuvânt pe care cu siguranță îl vom auzi la fel de des și în 2023. Iar noi, 🇪🇺Comisia Europeană, rămânem aproape pentru a oferi 🇹🇩 României sprijinul nostru constant. Ne dorim ca până în 2026, să se livreze cetățenilor români rezultate reale, palpabile. 

📷 Fotografii realizate la prima ediție a evenimentului public „Conferința anuală privind PNRR”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România.