Fondul Social pentru Climă este un pilon important pentru o tranziție echitabilă și durabilă!

Mulțumesc, Alexandra-Maria Bocse pentru invitația de a vorbi despre Fondul Social pentru Climă (FSC), o inițiativă inovatoare a Uniunii Europene, creată pentru a sprijini tranziția către neutralitatea climatică, asigurând în același timp că nimeni nu este lăsat în urmă.

Cu un buget de peste 86,7 miliarde EUR între 2026 și 2032, acest fond vine să ajute cetățenii vulnerabili afectați de tranziția verde, în special cei care se confruntă cu sărăcia energetică și sărăcia în transporturi.

România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai FSC, urmând să primească aproximativ 6 miliarde EUR. Cu contribuția națională de 2 miliarde EUR, Planul Social pentru Climă al României va mobiliza peste 8 miliarde EUR. Aceste fonduri sunt o oportunitate semnificativă pentru România de a reduce sărăcia energetică și de a stimula decarbonizarea în sectorul clădirilor și transporturilor.

FSC va finanța atât investiții în eficiența energetică a locuințelor și în transportul cu emisii scăzute, cât și măsuri de susținere a mobilității durabile. Mai mult, statele membre au responsabilitatea implementării și pregătirii unor Planuri Sociale pentru Climă bine structurate și cu impact, cu consultarea părților interesate din comunitățile locale.

România face pași rapizi realizați pentru a începe implementarea FSC! România a început deja să instituie structurile necesare pentru guvernanța fondului și a deschis consultările interministeriale și cu părțile interesate.