Interviu pentru Calea Europeană, în marja evenimentului ‘România Inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OECD
Există o bază foarte solidă de finanțare europeană, de solidaritate europeană, în care ne desfășurăm cu toții, așadar România are parte de tot acest sprijin. Comisia Europeană lucrează la crearea unei Uniuni Europene a sănătății puternice în care statele UE să se pregătească și să reacționeze împreună la crize sanitare, să colaboreze pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentele și monitorizarea unor boli precum cancerul și în care să aibă la dispoziție echipamente medicale inovatoare la prețuri accesibile. UE a Sănătății contribuie la protejarea mai eficientă a sănătății cetățenilor, dotarea UE și a statelor membre cu mijloacele necesare pentru a le permite să prevină și să facă față mai bine eventualelor pandemii viitoare și la îmbunătățirea rezilienței sistemelor de sănătate din Europa, a arătat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
În contextul unei noi Comisii Europene, care își va prelua în curând prerogativele, Ramona Chiriac a ținut să puncteze că sănătatea rămâne printre prioritățile Ursulei von der Leyen și în viitorii cinci ani.
”Prioritățile politice trasate de președinta-desemnată von der Leyen pentru noul mandat pun accent deosebit pe continuarea eforturilor de a face economia noastră mai rezilientă și de a reduce dependențele care ne pot vulnerabiliza așa cum ne amintim că am descoperit în pandemie. Acest aspect este valabil și pentru sectorul farma, unde ne-am confruntat cu lipsa unor medicamente sau echipamente medicale esențiale. Creșterea rezilienței și competitivității economiei noastre așa cum o arată și raportul Draghi depinde de investițiile în inovație, în competențe, precum și de existența altor factor structurali precum infrastructura și prețurile la energie care pot atrage investițiile private”, a arătat aceasta.
Așadar, ”fondurile europene și implementarea cadrului legislativ european relevant pot poziționa România ca beneficiar în cursa pentru competitivitate”.